Hovedside     Jaktårbok     Trofèrommet     Våpen&Utstyr     Mat     Video     Jaktlaget  

Undermenyer

  Annonsering

  E-post adresse?

  Gevirbedømming

  Gjestebok

  Hva skjer nå?

  Jakt i utlandet

  Jaktbart storvilt

  Jaktblader

  Jaktleverandører

  Jakttider

  Jakttips!

  Jaktturer

  Jaktutleie

  Jegerregisteret

  Kontakt oss

  Lover og regler

  Nyttige linker

  Slakting

  Utstopping

1-2-3 nyttige tips til en hjortejeger

Hjortejakten startet 10. september. Her har jeg noen tips til hjortejegeren. Det garanterer ikke storbukken, men hjelper deg litt på vei.

 

La det regne: 
Se etter skydd for regnet i terrenget. Regnvær og snø mykner opp lyng og mose slik at jegeren kan bevege seg lydløst. Regnet hjelper også jegeren til å bestemme vindretning. Søk etter tett skog og einebelter i regnvær. Hjorten kan stå urørlig og nesten tørr i slike lokasjoner.

Vent på uværet:
VENT PÅ OPPHOLD. En snøstorm eller kraftig regnskyll får ofte hjorten til å ligge nede i skydd til uværet er over. Legg opp jaktturen slik at du er i skogen på minuttet uværet opphører. Hjorten er i stor bevegelse på dette tidspunktet.

Posteringsjakt:
Hjorten har ofte dagleie på en oversiktlig plass, gjerne på en høyde et stykke unna beiteområdet. Dyrene beveger seg ned til bøen på kvelden og opp til dagleiet igjen på morgenen.
Morgenjakt:
Nå er dyrene på bøen og vil ved lysets frembrudd trekke inn i skogen. Finn en god post et stykke opp i skogen slik at dyrene passerer deg på vei tilbake til dagleie. Du vil da ha bedre skytelys og skremmer ikke hjorten. La dyrene komme til deg, ikke motsatt.
Kveldsjakt:
Dyrene kommer ofte ut på bøen etter mørket faller på.

Trekk unna bøene. For å slippe vanskelige skudd i dårlig lys, gå inn i skogen og vent på dyrene når de trekker ned til bøene. Hjorten har 'rasteplasser' på vei ned til beiteområdene hvor de venter på mørket. Finn en post i nærheten av disse rasteplassene og du kan få skuddmuligheter i godt lys.

Vær guide:
Velg jaktform etter været. På dager med yr og småregn eller snø er smygjakt et godt tips. På klare solrike dager hvor løv og lyng er sprø, finn en post og håp at dyrene kommer til deg.

Trofèbukk:
Ikke velg et jaktområde med stor tetthet av hjort hvis du er trofèjeger. Sjansene for at du får en stor bukk er minimale. Lav til moderat bestand har flere store bukker fordi det er bedre beitevilkår og jaktpresset er mindre i disse områdene.

Solen i ryggen:
Når du velger posteringsplassen, velg en plassering hvor du sitter mellom dyrene og solen. Dette gjør det vanskeligere for hjorten å se deg men letter for deg å se hjorten.

Varme dagleier:
Hjorten endrer adferd gjennom året. På kalde senhøst dager, se sørvendte hellinger hvor dyrene er beskyttet fra kald nordavind og varmer seg på ettermiddagssolen. Jo brattere lia er, jo bedre, da solen strekker seg lenger utover kvelden.

Vær tolmodig:
Skyt aldri den første bukken eller dyret du ser entrer en åpen slette så sant du ikke er sikker på at dette er den største bukken i området. Det typiske er at koller, kalver og mindre bukker i flokk med eldre bukker beveger seg ut av tetta først.

Beveg deg som en hjort:
Gå som en hjort på vei til posteringsplassen. Gå 10-20 skritt av gangen, ta en pause, gjenta, pause osv. Du vil da lite sannsynlig skremme dyrene, selv om de hører deg i mørket.

Tidlig brunstjakt:
Mange hjortejegere tror brunsten på topp er den beste tiden å lokke inn en storbukk men en til to uker før brunsten når sin topp er den beste tiden å jakte en gammelbukk. Få koller er da klare for parring men bukkene er brunstige, høye på testosteron og på leting etter bruder til haremet sitt. Når brunsten er på topp, er de dominante bukkene mest opptatt av kollene de allerede har i haremet sitt og vil ikke undersøke konkurrenter som ikke fysisk viser seg. Prøv derfor tidlig brunstjakt i år.

Lokkejakt:
Finn en post hvor du har 360 graders oversikt da bukken ofte går rundt for å overaske utfordreren. Sørg for at du er nære den brummende bukken da du må være en intrenger til hans terretorium. Sitter du utenfor revirgrensen, vil bukken mest sannsylig ikke komme. Har du ikke lokk, fungerer den naturlige lokkingen meget bra. Lokk som bukkene - mmmmoooooooooøøø - avslutt innimellom med en ekstra -ø-. Kommer ikke bukken, er det ofte en av to grunner. Du er ikke innenfor reviret hans eller du brøler for lavt.....ta i det lungene klarer!

Dra nytte av månen:
Ved fullmåne, poster ved brunstgropene på dagen fra, fra midt på morgenen til midt på ettermiddagen. Det er på denne tiden revirbukkenes aktivitet rundt brunstgropen er størst. Om kvelden/natten, poster på beiteplassen eller ved hjortetrekkene.

Trofèbehandling:
Til slutt, men ikke minst. Dra aldri en trofèhjort ut etter bakbeina hvis du har tanker om utstopping/montasje. Dette vil gjøre det vanskelig å få et godt resultat.

Lykke til!
-Tom-Richard Utengen

Utskriftsversjon

 
 
Link
Link
Link
Link

JEGERPORTALEN

SEND MAIL


SEND MAIL


SEND MAIL